De buitentoepassingen van ClimateCoating bevat een vochtregulerend filter.
Materialen met een hoge vochtigheid geleiden warmte beter dan materialen met een laag materiaal vochtgehalte. Het is dus belangrijk om het vochtgehalte in de gevel zo laag mogelijk te krijgen en te houden. Het vochtregulerende keramische filter in ClimateCoating zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de gevel daalt.
Deze technologie werkt door haar samenstelling vochtregulerend. Op het moment dat er geen sprake is van een vochtbelasting van buiten (regen, mist e.d.) is ClimateCoating damp-open en wordt vocht in de constructie afgevoerd door verdamping. In geval van een vochtbelasting van buiten sluit ClimateCoating haar poriën en kan vocht de achterliggende constructie niet binnendringen. In de basis is er dus sprake van een dynamisch damp-open filter door de (microscopische) bolletjes structuur van ClimateCoating . Bij een vochtbelasting van buiten is ClimateCoating damp- en waterdicht. Dit is een principieel verschil met traditionele verven die een constante dampeigenschappen hebben.
Onderzoek wijst uit dat toepassing van ClimateCoating leidt tot een energiebesparing van zo’n 10-20%, voornamelijk bij constructies met een lage warmteweerstand.